A kedvezményezett neve: Nyírpilis Község

A projekt címe: Komplex fejlesztés Nyírpilisen

A szerződött támogatás összege: 200 000 000Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt megvalósítása 2019. március 1. és 2021. február 28. között valósul meg Nyírpilis – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírbátori járásban, mely a 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet alapján komplex programmal fejlesztendőnek minősül.

Nyírpilis településen a KSH adatai szerint összesen 1 szegregátum található. A szegregátumban összesen 715 fő él, így Nyírpilis település esetében a projektbe bevont személyek száma összesen 142 fő, akire egyéni fejlesztési terv készül, ők a célcsoportunk. Közülük ERFA pályázatunk során a lakhatási beruházással elért személyek száma 32 fő, akik a projekt keretében magasabb komfortfokozatú lakásba költöznek.

Projektünk során a fejlesztés célja, hogy az EFOP-1.6.2 (ESZA) programhoz kapcsolódva, a megvalósuló programelemeket lakhatási feltételek megvalósításával, Csillag szolgáltatóház és Csillag szolgáltató pont létrehozásával és működtetésével egészítsük ki. A célcsoport lakásokba való költöztetésével a társadalmi integrációt és a deszegregációs folyamatokat segítjük elő, ugyanakkor javítjuk a lakhatási körülményeket. ESZA projekt keretében pedig az ehhez elengedhetetlen közösségépítést is teljesítjük, mely során növeljük az empátiát, csökkentjük az előítéleteket. Emellett a létrehozott lakások alapfelszereltségét is biztosítjuk.

A projekt során lakhatási programmal érintett hagyományos helyzetű, elmaradott településrészek száma 1 db. A projekt során szociális bérlakások kerülnek kialakításra (mind integrált környezetben kerül létrehozásra).
Projektünk kapcsolódik az ESZA programokhoz, hiszen azon programokhoz lakhatási, közösségi célú infrastruktúrát teremtünk. ESZA projektünk 2018. augusztusában kezdődik, ERFA programjaink pedig 2019. márciusában, amikor megkezdődhet az ingatlan-beruházásra vonatkozó árajánlatkérés, közbeszerzési eljárás, szerződések kötése, Csillag szolgáltatóház felújítása, majd a lakások építése, átadása. Ezt követően megvalósulnak a beköltözések is, mellyel hozzájárulunk a közösség fejlesztéséhez, egymást támogató, segítő közösség kialakulásához.

A 6 db (85 m2 hasznos alapterületű) szociális bérlakások (3 db ikerházak) kialakításánál elvégzésre kerülnek a következő munkálatok: építőmesteri és szakipari munkák, szerkezetépítési munkák, épületgépészeti munkálatok, erős és gyengeáramú munkák. A cél alacsony költséggel fenntartható és kevés karbantartást igénylő épületek létrehozása. A szociális bérlakásokhoz biztosításra kerülnek azok az eszközök és berendezések, melyek a lakhatás alapvető feltételeit segítik: konyhabútor, tűzhely, mosógép, hűtő, mikró, szekrény, étkezőasztal székekkel, ágyak, ülőgarnitúra.
A Csillag szolgáltató pont épülete rendelkezésre áll, melyben található közösségi tér, teakonyha, WC és mosdó, közlekedő terek, iroda, internet szoba.

A Csillag szolgáltatóházként felújítása is megvalósul: építőmesteri és szakipari munkák, szerkezetépítési munkák, épületgépészeti munkák, erős és gyengeáramú munkák. 1 db családi házat alakítunk át a projekt során. A felújítás során 1 db 85 m2 hasznos alapterületű lakóépületekben helyet kap a jogszabályban szükséges helyiségek és az azt kiszolgáló infrastrukturális feltételek.A projekt azonosító száma:  EFOP-2.4.1-16-2017-00070

A projekt megvalósításának befejezése: 2021.11.03.